1. Ką man pasiimti į pirmąją treniruotę?

Į pirmąsias treniruotes pasiimkite tik įprastą sportinę aprangą. Treniruotės vyksta basomis, todėl sportinės avalynės nereikia. Kitą būtiną inventorių jums suteiks klubas.

2. Inventorius.

Ginklai:

Shinai – elastingas bambukinis kardas, sudarytas iš keturių atskirų bambuko virbų, tarpusavyje surištų odinėmis dalimis: tsuka, nakayui ir sakigawa. Shinai būna skirtingų dydžių ir svorių, dažniausiai pagal tai skirstomi į skirtus paaugliams, moterims ir vyrams.

Bokken – medinis kardas, naudojamas mokinantis bazinius kirčius, technikas bei formas (kata).

Apranga (mėlyna/balta):

Kendogi – viršutinė kendo aprangos dalis (švarkas).

Hakama – klostuotos kelnės.

Šarvai:

Bogu – kendo šarvai. Šalmas – men, pirštinės – kote, liemens apsauga – do, kubų apsauga – tare.

3. Kada turėčiau įsigyti nuosavą įrangą?

Į kendo inventorių galima investuoti pamažu, po vieno ar dviejų mėnesių treniruočių verta įsigyti nuosavus kendo ginklus (shinai, bokken). Dar po kiek laiko aprangą (Kendo-gi, Hakama). Kai turėsite nuosavą aprangą galėsite gauti klubo šarvus. Klubo šarvuose patartina užsibūti ne ilgiau kaip 6-9 mėnesius, nes veikiausiai klubo inventoriaus jau lauks kiti naujokai.

Dažniausiai viskas priklauso nuo jūsų lankymo ir tobulėjimo ar noro tobulėti: jei lankote dažnai ir be pertraukų, bei progresas yra spartus, tuomet geriau ir reikalingiausią inventorių (ginklus, aprangą) įsigyti ilgai nelaukiant. Tai labiau motyvuoja. Jei lankote rečiau, tuomet įgūdžius įsisavinate lėčiau ir skubėti nėra kur.

Kita svarbi taisyklė – neužsidėti šarvų per anksti. Priešingu atveju, dar nesusiformavus teisingai bazei jūs galite labai apsunkinti tolimesnį savo tobulėjimą. Instruktorius jums pasakys kada bus laikas dėtis šarvus. Nuoširdžiai lankant 3 kartus per savaitę, darbui šarvuose reikalingi įgūdžiai susiformuoja per 3-6 mėnesius.

4. Ar kendo reikia fizinės jėgos?

Japoniškame fechtavime, kaip ir daugelyje kovos menų fizinės savybės yra gana svarbios ir negali būti nuvertinos. Tačiau kendo nėra paremtas fizine jėga, didžiausią svarbą čia turi technika, koordinacija, savikontrolė ir patirtis. Be to, kendo reikalingos tos raumenų grupės, kurių įprastiniame gyvenime intensyviai nenaudojame, todėl visiems pradedantiesiems mokomieji pratimai būna daugmaž vienodai sudėtingi.

Kendo tinka tiek vyrams/vaikinams tiek moterims/merginoms.

5. O jei aš turiu sveikatos problemų?

Turint sveikatos problemų, prieš pradedant lankyti būtina pasitarti su savo gydytoju. Jei prastai pasijaučiate prieš treniruotę ar treniruotės metu, būtinai apie tai praneškite instruktoriui !

Kendo treniruotės, ar tam tikri treniruotės epizodai gali būti fiziškai reiklūs. Nemaža dalis pratimų orientuota lavinti ištvermę.

6. Ar kendo treniruočių metu pasitaiko traumų?

Kendo pratimai ir net dvikovos yra fiziškai nepavojingi jei yra atliekami dėmesingai, taisyklingai ir su tvarkingu inventoriumi. Dažniausiai pasitaikančios traumos yra sausgyslių, raumenų patempimai, ar padų, delnų pritrynimai. Nuospaudos ir padų nutrynimai yra neišvengiama kendo kasdienybės dalis. Bent jau tol kol neįprantama dirbti basomis. Statistiškai kendo rimtų traumų pasitaiko labai retai, tačiau verta nepamiršti, kad tiek mūsų pačių, tiek aplinkinių saugumas priklauso nuo kiekvieno iš mūsų, dėl to yra privalu laikytis instruktorių nurodymų, paisyti etiketo ir tinkamai prižiūrėti savo inventorių.