Kovo 12 – 14 dienomis įvyko kendo seminaras, kurį vedė Lietuvos Kendo Asociacijos vyr. treneris Jeffrey Humm (7th dan, Renshi). Mokytojas J.Humm išbandęs ne vieną japonų kovos menų šaką. Tai Judo, Aikido, Iaido, Kyudo ir, žinoma, Kendo, kurio subtilybėmis jis ir dalinosi trijų dienų įtemptų treniruočių metu.

Penktadienį – bazės kartojimas

Užsiėmimai vyko Vilniaus kolegijos bei Vivulskio pradinės mokyklos salėse. Penktadienio treniruotė buvo skirta bazės aptarimui. Mokytojas didelį dėmesį skyrė taisyklingam šinajaus laikymui. „Nepamirškite, ranka natūraliai turi būti šiek tiek sulenkta“, – kartojo jis. Gilintasi į judėjimą bei kojų darbą.

Dalis patarimų buvo skirta specialiai merginoms, kurios fiziologiškai skiriasi nuo vyrų ir turi vengti dažniau pasitaikančių specifinių klaidų.

Žinoma, stovėsenos klaidos nėra būdingos vien merginoms – visi susirinkę stengėsi kuo tiksliau atkartoti autoritetingo mokytojo judesius. Užsiėmimo pabaigoje J. Humm užsiminė, jog svarbu turėti savo kendo dienoraštį, kuriame nugultų svarbiausi panašiuose seminaruose ar net treniruotėse išgirsti patarimai ir pastabos. Tie, kas penktadienį drebėjo dėl didelės fizinės apkrovos, galėjo lengviau atsidusti – pirmoji diena buvo skirta pagrindinių kendo žingsnelių pakartojimui ir įtvirtinimui. Treniruotė užbaigta visų susirinkusiųjų įamžinimu nuotraukoje.

Šeštadienis – menki juokai

Šeštadienio bei sekmadienio rytai buvo skirti Lietuvos kendo rinktinei, besiruošiančiai balandžio mėnesį vyksiančiam Europos kendo čempionatui. Po nacionalinės kendo rinktinės treniruočių vyko bendra kendo praktika. Savaitgalio dienos buvo pažymėtos daugiau fizinių jėgų reikalaujančiais pratimais. Dėmesys buvo kreipiamas į taisyklingą distanciją, atakos momento atradimą. Negailėta patarimų ir kiai tobulinimui, kuris turi nemažą reikšmę sudarant pirmąjį įspūdį priešininkui. Bėgant metams, teigė J. Humm, kiekvienas įvaldo individualų ir jo asmenybę išreiškiantį kiai.

Plačiau susipažinome ir su katomis

Sekmadienio desertas – darbas su bokenais – katos. Apsuptas smalsių akių iškalbingas mokytojas pirmiausia pasakojo kiekvienos katos filosofinę reikšmę, besislepiančią už teatralizuotų kirčių. Kadangi 2002 – aisiais metais įvyko keletas formų pakeitimų, sensėjus vaizdžiai pademonstravo ir senąsias, ir kiek pakoreguotas formas. Kiekvienos katos apibūdinimą lydėjo šmaikščios istorijos, kurios mokymosi procesą pavertė išties įdomiu ir suprantamu.

Ir pabaigai…

Seminaro pabaigoje J. Humm negailėjo pagyrimų susirinkusiems, tačiau prigrasė ir neišpuikti – kiekvienas dar turime daug ką tobulinti. Tik kasdienis darbas, mažų užduočių išsikėlimas treniruotės pradžioje ir nepasidavimas ves prie geriau išpildytų kendo technikų.

Kiekvieną seminaro dieną salėje trypčiojo apie 25 žmones – tai VU kendo klubo, „Trijėgos“ bei Aiki Shuren Dojo atstovai. Artimiausias susitikimas su ilgametę praktiką turinčiu Jeff’u įvyks 23 – ojo Europos kendo čempionato Vengrijoje metu.