Briuselyje vyko EKF organizuojamas teisėjų seminaras, kurio metu dalinai vyko ir teisėjų atranka į Europos kendo čempionatą. Kodėl dalinai ? Todėl, kad dauguma teisėjų jau anksčiau geru teisėjavimo darbu buvo užsitikrinę dalyvavimą 2011 metų EKC.

Penktadienis – 3 valandos ji-geiko – mirtis :|.  Vos spėjau atvykti laiku į treniruotę. Čia buvo ir G. Rukas bei M. Sakalauskas.  Mano laimei niekas niekur neskubėjo :D, nes  pirmąją seminaro dieną dar ne visi suvažiavę ir treniruotė pusiau neoficiali, matomai vykdoma tik tam, kad atvykę svečiai nenuobodžiautų.

Kai prasidėjo – niekas tikrai nenuobodžiavo. Tokio aukšto lygio kendokų koncentrate nesu buvęs niekada gyvenime. Italai, vokiečiai, šveicarai, belgai, pagrinde tie, kurie kaip teisėjai dalyvaus savaitgalio seminare, o tai reiškia: ketvirti bei aukštesni danai. Ji-geiko sekė po ji-geiko, jėgų nebeliko, laikas tarsi sustojo. Atrodė, kad treniruotė nesibaigs niekada.. greičiau nusibaigsiu pats :D.  Salė buvo nedidelė, ir žmonių rotacija salėje laisva. Išėjome likus 20 min iki treniruotės pabaigos. Į Briuselyje išsinuomotą butuką grįžau vos gyvas. Atsigavau tik po didelio dubens makaronų salotų ir 4 puodukų arbatos. Tą vakarą galvoje sukosi tik ne itin optimistinės mintys.

Šeštadienis: Seminaras, I dalis.

Kėliausi 6:30, nes iki salės važiuoti 1val 20 min. Buvau laiku.  Seminaras prasidėjo nuotaikinga EKF prezidento kalba. Po įžanginės kalbos teisėjai suskirstyti į dvi grupes. Pirmojoje – patyrę teisėjai, čia matomai vyko ir teisėjų atranka 2011 EKC, antrojoje – teisėjai naujokai, čia buvo daugiau laiko skiriama aiškinimui, nuolat stabdomos kovos, analizuojamos teisėjų klaidos ir teisingai priimti sprendimai. Shiai trukmė – 1 minutė. Kovos trumpos, tad kovotojų buvo prašoma ne stovėti, bet atiduoti visą save, ir taip sukurti realias kovines situacijas teisėjų vertinimui. Šeštadienio ryte eilėje prie shiai-jo  krašto stovėdavo 5-7 kendokų eilė,  laukti tekdavo ~15-20 min.  Į dienos pabaigą nuobodžiaujantys teisėjai patys stodavo į kovotojų gretas,  eilės ilgėjo ir jau laukdavom 30 ar 50 minučių.

Šeštadienį apturėjau 12 shiai. 3 Laimėti, 3 pralaimėti, kiti lygiosiomis. Dienos pabaigoje – valanda ji-geiko. Dalyvių masė, todėl vel ilgos eilės prie sensejų. rezultate – per valandą, tik 2 ji-geiko.

Sekmadienis: Seminaras, II dalis.

Sekmadienį viskas vystėsi panašiai, tik nuo pat ryto eilės prie shiai-jo buvo labai ilgos. Per 3 valandas turėjau tik 3 ar 4 vienos minutės trukmės shiai :/. Po seminaro vėl sekė ji-geiko. Šį kartą atstovėjau košmariškai ilgą eilę prie hachi-dano :D ! Čia dariau kakari-geiko, smagu :). Negaliu pasakyt kad būčiau patyręs kokį nušvitimą, tačiau galiu patikinti kad smagūs ir sunkūs kirčiai leidosi ant mano meno :D.

Seminaruose  didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į teisėjų kaip komandos darba. Teisėjai turi pasitikėti vieni kitais ir dirbti kartu, objektyviai vertinti situaciją. Buvo aiškinama kaip kartais spredžiamąjį balsą reikia palikti teisėjui kuris yra geriausioje pozicijoje matyti kirtį ir daug kitų įdomių teisėjavimo aspektų. Seminaras net ir kovotojams išėjo labiau teorinis.

Atestacijos vyko dviejose aikštelėse.

A: 6 – 7 danai.

B: 1 – 5 danai.

Kvalifikacinį kendo laipsnį keltis mėgino daugybę aukšto lygio kendokų. Suprantama, nes 3 Hachidan komisija Europoje pasitaiko vos kartą – du per metus. Šeštą daną mėgino išlaikyti net 49 kendokos, išsilaikė vos penki. Septintą daną laikė apie 11 žmonių, išlaikė du. Vienas iš išlaikiusių – Lietuvoje daugiau nie prieš metus svečiavęsis M. Salonen !

Vietoje fotoaparato neturėjau, tad rašydamas pasiskolinau keletą nuotraukų pasakojimo iliustracijoms iš Eurokendo FB puslapio. Tad daugiau nuotraukų rasite ten :).